web analytics

Povijest festivala

Ogulinski festival bajke oživljava čaroliju bajki kroz raznolike kulturne događaje poput predstava, radionica i izložbi, privlačeći posjetitelje iz cijele regije koji žele uroniti u svijet mašte i fantazije.

Ogulinski festival bajke (OGFB)

Ogulinski festival bajke je jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić kojoj je rodni grad kao jedinstveni spoj prirodnih ljepota, brojnih mitova i legendi bio neiscrpno vrelo inspiracije u trenucima stvaranja najpoznatije zbirke bajki u Hrvatskoj, Priče iz davnine: (…) Iz Ogulina potječu prvi jaki utisci kojih se sjećam. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobite uzbuđenosti koju je u meni proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnji. Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka. Čudnovatim načinom pretpostavljala je moja mašta ne navrh Kleka, već u nutrini njegovoj silne, burne i neprestane prizore, odigrane fantastičnim, većinom herojskim, sad povijesnim sad biblijskim bićima, sve u nekoj vezi, a sve s nekim maglenim rodoljubnim ciljem. Štoviše, ove slike, koje su mi se prikazivale, nisam držala za tvorevinu mašte, već za neko otkrivenje koje mi je iz daljine odavalo istiniti nutarnji život Kleka.(…).

Festival je pokrenut 2006. godine u organizaciji Turističke zajednice grada Ogulina. Od 2021. godine ova kulturno-turistička manifestacija odvija se u dvije edicije, drugi vikend u lipnju i drugi vikend u rujnu. Upravljačka struktura Festivala mijenjala se kroz godine a sastoji se od direktora Festivala, umjetničkog direktora Festivala i izvršne produkcije.

Ovogodišnje 19 izdanje Ogulinskog festivala bajke veliča lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić u čast 150. obljetnice njenog rođenja, objedinjujući aspekt inspiracije, stvaranja i nastanka umjetničkog djela koje nadalje postaje inspiracija za nove generacije. Kroz slavljenje bajke, interakciju izvođača i posjetitelja, OGFB osobito obiteljima i djeci, pruža poseban doživljaj zajedništva i poticaja za kreativno sudjelovanje u Festivalu.

Unutar 18 edicija OGFB-a na festivalskim scenama diljem grada i okolice (Regoč, Đulin vrt – Šuma Striborova, Neva Nevičica, Potjeh, Kosjenka, Jagor) odigrane su brojne kazališne predstave, ulični performansi, pripovijedanja i kreativne radionice namijenjene djeci i odraslima. Time je OGFB prepoznao, ujedinio i predstavio kreativne snage s područja kulturno-umjetničkog izričaja uvažavajući kreativnost i originalnost, kako profesionalnih i amaterskih kazališta, tako i brojnih kulturno-umjetničkih i odgojno-obrazovnih institucija.

Sinergijom pokretačke energije organizatora Festivala, inspirativnog ogulinskog krajolika, realnih mogućnosti, ali prije svega ljubavi u djelovanju svih sudionika, OGFB postaje sinonim kvalitete za svako dijete, roditelja, učitelja, a grad podno Kleka postaje mjesto najljepših i najkreativnijih edicija bajki, kako Ivane Brlić-Mažuranić, tako i ostalih hrvatskih i svjetskih pisaca za djecu.

OGULINSKI FESTIVAL BAJKE

"Kad si sretan i sunce za tobom žuRi" - IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ
Scroll to top